środa, 31 lipca 2013

Hot-dogi i ketchup ziołowy Reypol

Składniki:
  • 4 bułki do hot-dogów
  • 4 parówki
  • 4 liście sałaty
  • 2 małe ogórki małosolne
  • 1 pomidor
  • ketchup ziołowy Reypol
  • cebulka prażona
  • ewentualnie musztarda
Wykonanie:
Bułki ogrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie gotujemy parówki, plastry pomidora przepoławiamy, ogórki  kroimy w plasterki. Na spód ciepłych bułek układamy sałatę, na nią parówkę, którą obkładamy ogórkiem i pomidorem. Na koniec posypujemy cebulką i polewamy musztardą i ketchupem. 








Ketchup ziołowy Reypol jest znakomitym dodatkiem do tego typu dań (fast food), jak pizza, hamburgery, zapiekanki  itd. Doskonały będzie również do kanapek czy też mięs. Świetnie podkreśla i wyostrza smak potrawy. Do tego jest gęsty i aromatyczny. Jest to produkt naturalny z dużą zawartością koncentratu pomidorowego. Nie jest ostry ale w smaku wyczuwalne są zioła. Polecam !

wtorek, 30 lipca 2013

Nowości w mojej kuchni - Reypol

Wzeszłym tygodniu do przetestowania otrzymałam kilka produktów firmy Reypol  . "REYPOL jest spółką rodzinną powstałą na przełomie 1991/1992 roku. Producent szerokiego asortymentu przetworów owocowo-warzywnych, przypraw i koncentratów. W swojej ofercie posiada bogatą gamę produktów przeznaczonych dla zakładów gastronomicznych i piekarni, stanowiących półprodukty w dalszym procesie produkcyjnym.

Do produkcji wykorzystywane są surowce z terenów ekologicznie czystych objętych Kazimierskim Parkiem Krajobrazowym. W wyniku prowadzonych inwestycji, postępu technicznego i technologicznego nastąpił dynamiczny rozwój firmy. Dostosowując się do nowych potrzeb rynku firma rozszerzyła swoją działalność o kolejne segmenty świadczonych usług."

W ich asortymencie znajdziemy :
- ketchupy
- musztardy
- majonezy, sosy
- przetwory warzywne
- przetwory owocowe

A ja otrzymałam:
 - sos cygański
- chrzan
- jabłka prażone
- ketchup ziołowy do pizzy
- sos paprykowo - czosnkowy

poniedziałek, 29 lipca 2013

Fikuśne pączki pieczone z bitą śmietaną

Dzięki współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl otrzymałam urządzenie do pieczenia pączków i wafli. Chcąc przetestować urządzenie wykorzystałam przepis znajdujący się w instrukcji.

 Składniki:

  • 200 g mąki
  • 70 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 190 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka tartej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30 % 
  • 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrami. Powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i czekoladowe. Jeszcze  raz wymieszać. Odstawić na 10 minut. Pędzelkiem namoczonym woleju posmarować płyty. Na rozgrzane urządzenie nakładać porcje ciasta, zamknąć i piec ok. 5 minut. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Porcje wykładać na pączusie.


Opis produktu:
  • moc: 1000 W
  • do gofrów i pączków
  • dwie wymienne płyty
  • płynna regulacja temperatury
Urządzenie Unold 48321 z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. Z jego pomocą przygotowanie smacznych pączków i gofrów we własnej kuchni nie stanowi problemu. Wyposażone w dwie aluminiowe, oferujące inny kształt łakoci płyty. Bezpieczne użytkowanie zapewnia izolowany termicznie uchwyt oraz odporna na ciepło obudowa. Całości dopełnia możliwość płynnej regulacji temperatury. Produkt w pikantnej cenie tylko w redcoon.com!

Moja opinia:
Unold 48321 to urządzenie bardzo proste w obsłudze, jednak instrukcja nie jest jednak w języku polskim. Dlatego chcąc skorzystać z przepisu zamieszczonego w instrukcji najpierw musiałam go przetłumaczyć. 
Urządzenie ma dwie wymienne płyty dzięki czemu możemy wyczarować wspaniałe gofry czy pączusie o różnych kształtach. Ja zrobiłam wspaniałe gofry z przepisu na pączki. Wyszły znakomite. Płyty dość szybko się nagrzewają a gotowe gofry mamy w około 4-5 minuty. Ja lubię bardziej spieczone więc pieczenie przedłużyłam do 6 minut. 
Podczas pierwszego pieczenia posmarowałam płytki pędzelkiem namoczonym w oleju. Ciasto nie przywierało a dzięki patyczkom dołączonym do zestawu zdecydowanie bezproblemowo wyjmowało się gofry z urządzenia.
Istnieje możliwość regulacji mocy nagrzewania od min do max. Czyści się bardzo łatwo. Ja zrobiłam to suchą szmatką, a jeśli ciasto wylało się poza brzegi form to wystarczyło delikatnie paznokciem odkleić ciasto. 
 Urządzenie nie jest drogie i na pewno znajdzie się miejsce dla niego w niejednej kuchni. Polecam !




piątek, 26 lipca 2013

Sałatka z patisonami i ryżem

Składniki:
  • 1 saszetka ryżu ( np. biały Britta)
  • 1 słoik mixu firmy Dworek (ogórki, patisony, pomidory)
  • biała część połowy pora
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odsączyć z wody. Przełożyć do miski. Pora posiekać drobno. Patisony i ogórki pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do misy z ryżem. Pomidory obrać ze skórki i zmiksować lub rozdrobnić widelcem. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Sos wylać do misy z ryżem i warzywami i wymieszać wszystko dokładnie. 
Mix konserwowy ma pikantny smak, ponieważ jest z dodatkiem ostrej papryczki.


czwartek, 25 lipca 2013

Sałatka z rukolą i jajkiem

Składniki (dla dwóch osób )
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • kilka oliwek zielonych
  • rukola ( ja użyłam dwie garście, po jednej dla osoby, sałatka może nie jest najdorodniejsza, ale z własnej "balkonowej" uprawy )
  • kilka listków bazylii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sos winegret ( użyłam gotowego sosu Develey )
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Sałatę umyć i rozłożyć na talerzach. Pomidory i jajka podzielić na ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Poukładać na sałatce, wrzucić po kilka oliwek i po kilka listków bazylii. Całość doprawić sola i pieprzem, polać sosem winegret, można od razu podawać

środa, 24 lipca 2013

Kotlety drobiowe z cukinią

Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego ( użyłam mielonego z indyka)
  • 1 cukinia 
  • 1 marchewka
  • kilka listków bazylii
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię umyć dokładnie i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę oczyścić i zetrzeć również na tarce. Wrzucić do miski oprószyć solą i odstawić na kilka minut aż cukinia puści soki, dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać do pozostałych warzyw. Jajko pokroić drobniutko, wrzucić do misy z warzywami, doprawić pieprzem i solą i wymieszać razem z mięsem. Formować kotlety (mi wyszło 10 niedużych kotletów), obtaczać w bułce i smażyć z oby stron na rumiano. Podawać z ziemniaczkami i sezonową surówką. Dobrze będą smakować również z ryżem.

poniedziałek, 22 lipca 2013

Jedz-pij-żuj, czyli guma Orbit ze zdjęciem

Jakiś czas temu udało mi się zakwalifikować do testowanie bezcukrowych gum do żucia Orbit dzięki portalowi Uroda i zdrowie. Oferta była o tyle ciekawa, że pozwoliła na zamówienie spersonalizowanej gumy Orbit z własnym zdjęciem. Oferta ta jest dostępna w sklepie internetowym pod adresem www.jedz-pij-zuj.pl. Przygotowanie własnego opakowania gum jest bardzo proste. 

1. Wejdź na stronę sklepu internetowego marki Wrigley - www.jedz-pij-zuj.pl.
2. Kliknij na "GUMA ORBIT ZE ZDJĘCIEM" na zdjęciu poniżej podświetlone na pomarańczowo. 
3. Przechodzimy do strony, gdzie zaczynamy zabawę z projektowaniem opakowania. W tym celu należy kliknąć na "Stwórz teraz".
4. Przechodzimy do projektu zdjęcia. Jest ono bardzo proste do przygotowania. Na początku wybieramy rodzaj ramki. Mamy ich aż 38 do wyboru, jest także możliwość zaprojektowania i wgrania własnej ramki.
5. Gdy już ramkę wybierzemy mamy możliwość wyboru układu opakowania: poziomy lub pionowy, a także wybór pobrania zdjęcia: z komputera lub z facebook'a.
6. Po wgraniu zdjęcia mamy kolejne opcje: przesunięcie zdjęcia, skalowanie i obrócenie zdjęcia. Możemy ustawić odpowiednią wielkość zdjęcia. Klikając "Dalej" mamy możliwość dopisania tekstu oraz zmianę jego trzcionki i koloru.

7. Na koniec, klikając "dalej",  mamy możliwość podglądu przodu i tyłu opakowania. W tym miejscu należy także potwierdzić prawa autorskie zaznaczając okienko

8. Końcowym etapem jest wybór pudełka z odpowiednią dla nas ilością opakowań.
9. Po kliknięciu "Dalej" przechodzimy do opcji wyboru kosztów przesyłki.
10. Potem przechodzimy do strony gdzie musimy wpisać dane adresowe, możemy to zrobić bez rejestracji  lub możemy również założyć konto w tym celu.

11. Ostatnim etapem zakupu jest sposób zapłaty i jej dokonanie.
Na e-mail otrzymamy informację z potwierdzeniem zakupu, w późniejszym czasie otrzymamy również informację o wysłaniu paczki. 

Spersonalizowana guma do żucia to świetny pomysł na urozmaicenie dnia codziennego :)

poniedziałek, 15 lipca 2013

Sałatka z surowymi pieczarkami i fetą

Składniki:
  • mała główka sałaty lodowej
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • kilka pieczarek
  • 200 g fety

Sos:
  • 1 saszetka oliwy z oliwek  Biolevita
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1łyżka musztardy (najlepiej ostrej wtedy sałatka będzie już dobrze przyprawiona)
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Liście sałaty umyć i porwać lub pokroić na małe kawałki. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plastry. Pieczarki obrać i również pokroić w plasterki. Fetę pokroić w kostkę. Na dno miski wrzucić sałatę i resztę składników, można warstwowo tak, aby u góry był ser feta. Składniki sosu dokładnie wymieszać, czosnek rozgnieść i dodać do sosu (ja zrobiłam sos ze szczypta czosnku w granulkach), wymieszać. Polać sałatkę. Można od razu podawać.

niedziela, 14 lipca 2013

Racuchy z młodą kapustą

Składniki:
  • 2 szklanki  mąki
  • łyżeczka soli
  • 4 Jaja
  • 1 szklanka i ćwierć mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody 
  • 4-5 łyżek posiekanej cebuli
  • 3 szklanki posiekanej kapusty
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
 Posiekaną kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką, mlekiem i wodą i przyprawami. Dodać kapustę i cebulę i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Porcje ciasta wykładać na głęboki tłuszcz i smażyć na rumiany kolor. Po usmażenie odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc racuchy na papierowych ręcznikach.

czwartek, 11 lipca 2013

Pianka na zimno - Smerfetka

Składniki:
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2 galaretki dowolny smak ( użyłam galaretek Winiary tropikalne)
  •  
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w połowie wody. Ostudzić. Jogurt wymieszać z jedną rozpuszczoną galaretką, całość wylać na dno formy i wstawić do lodówki aby stężało. Mleko zmiksować do uzyskania sztywnej piany.  Powoli wlewać galaretkę dalej miksować ( robiłam to wlewając po 1 łyżce). Na stężony spód wylać piankę. Wstawić ponownie do lodówki. Gotowe.

piątek, 5 lipca 2013

Chłodnik z botwinki

Składniki:
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1 ogórek świeży
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka







Wykonanie:
Botwinkę oczyścić, buraczki obrać. Pokroić buraczki w kostkę, botwinkę drobno posiekać. Wrzucić do garnka zalać wodą tak aby przykryła wszystko i gotować około 15 minut. W międzyczasie posolić i dodać kilka kropli soku z cytryny. Gdy już buraczki będą miękkie ( nie rozgotowane) zdjąć garnek z ognia. Ostudzić. Ogórka obrać i pokroić w drobna kostkę. Koperek i szczypior posiekać drobno. Jogurty przelać do garnka. Do jogurtów przekładać buraczki, ja robiłam to porcjami, żeby chłodnik nie był za rzadki, w rezultacie przełożyłam całość. Dobrze wymieszać. Chłodnik najlepszy jest na drugi dzień, choć wystarczą też 2 - 3 godzinki aby wszystko przeszło smakiem. Chłodnik podałam z jajkiem ugotowanym na półtwardo. Całość wystarczy na około 4 porcje. 



poniedziałek, 1 lipca 2013

Maca razowa z twarożkiem

Składniki:
  • opakowanie pieczywa Maca np. Kupiec 
  • 250 g twarożku
  •  1 pęczek szczypiorku 
  • 1 mały świeży ogórek 
  • 5 rzodkiewek 
  • 2 łyżki śmietany 
  • sól do smaku   
WYKONANIE: 
Twarożek dobrze rozgnieść widelcem. Rzodkiewkę i ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą.Twarożek rozsmarować na pieczywie. Smacznego !